Måste livet vara en kamp?

När livet känns som en kamp

“Bra kämpat” står det på chokladen jag håller i handen. Och visst kan det ju vara så. Att livet känns som en kamp. Orsakad av sjukdom eller jobbiga händelser av olika slag. Jag menar verkligen inte att förminska den känslan när den faktiskt är sann. När livet på riktigt upplevs som en kamp. Jag har själv erfarenhet av att vara i ett läge då jag inte ens klarade av att gå ut genom dörren. Då är känslan så sann den kan vara.

Måste vi kämpa jämt?

Sedan finns det den där andra kampen som många av oss brottas med, om inte dagligen så i alla fall ofta. Det handlar om känslan av att aldrig vara nöjd. Att hela tiden sträva efter att nå högre. Känslan som gör att mycket av det vi gör i vardagen blir en kamp. Mot vem eller vad är dessutom ganska oklart.

Vi kämpar för att orka med att jobba sista veckan innan semestern. Vi kämpar med att få våra barn att inte sitta vid skärmen för mycket. Vi kämpar med vikten. Vi kämpar med att få förhållandet att fungera bra. Vi kämpar med träningen och med maten. Vi kämpar på med disk och tvätt, med städning och räkningar. I det stora hela är det mycket i livet som känns som en kamp. För de flesta av oss.

Att släppa taget och bara vara

Ibland är det som att våra hjärnor är inställda på att det som är jobbigt är det som är bra. Om något är lätt så misstänker vi gärna att något är fel. “Man måste ha nåt att kämpa för” säger vi ibland. Eller “Vi får fortsätta kämpa på”. Men allt behöver väl inte vara en kamp? Kan det inte vara så att det ibland är ok att känna att saker och ting bara flyter på.

Jag försöker att stanna upp då och då och fundera över när livet känns som lättast. Oavsett vad omgivningen eller sociala medier visar upp. När känns det lätt för mig? I vilka stunder mår du som bäst och vad gör du eller vad gör du inte de stunderna? Och kanske kan vi sortera tvätt eller diskutera skärmtider utan att det känns som en kamp. Visst vore det i alla fall spännande att försöka…

Kram på er!

/Jana

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *