När 1 plus 1 blir 3

Idag hade jag förmånen att få delta i en gruppintervju kring samskapande. Ett begrepp jag själv sällan använder, men som ändå gjorde mig nyfiken när jag fick inbjudan att vara med.

Samarbete, nätverkande eller samskapande?

Under intervjun idag så lärde jag mig en massa nya saker. Bland annat att det kan vara bra att skilja på begreppen samarbete, nätverk och samskapande när man inleder en affärsrelation. Nu menar jag inte att jag är rätt person att sätta definitionen av dessa ord, men jag tillåter mig ändå att göra ett försök.

Att nätverka utan att samarbeta

Att ha ett stort nätverk innebär inte nödvändigtvis att man har många att samarbeta med. Idag är det vanligt med stora nätverk, exempelvis på LinkdIn, men det betyder ju inte att alla som ingår där vill eller kan samarbeta.

Att samarbeta utan att samskapa

Samarbeten är också vanligt inom de flesta branscher. Man hjälper varandra att förmedla affärer eller att rekommendera varandras produkter och tjänster. Men samskapande då? Vad innebär det? Jo, att samskapa innebär att man tillsammans skapar något nytt. Kanske kan jag hjälpa någon att hitta ett nytt användningsområde för produkten hen säljer eller hitta en ny kundgrupp utanför den som hen riktat sig till tidigare.

I ett samskapande kanske jag till och med växer som person och lär mig nya saker om mig själv. Jag kanske blir modigare och vågar testa den där idén som jag funderat på så länge. Ett plus ett kan bli tre helt enkelt!

Rätt förväntningar

När man inleder en affärsrelation kan det vara bra att komma fram till och definiera vad målet med relationen är. Då blir risken mindre att någon känner sig besviken över att man inte uppnår det man ville. Om jag förväntar mig ett samskapande, någon ser relationen som ett samarbete och en tredje är nöjd med ett nätverk av kontakter, då är det svårt att göra alla tillfredsställda.

Jag inser att jag själv varit ganska dålig på att definiera vad jag förväntar mig av en relation och vad jag tänker att jag kan bidra med. Det är ju inte särskilt rättvist varken mot mig själv eller övriga. Tack till Lotta som gav mig möjligheten att nå den här insikten idag!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *